Cerintele vor fi o combinatie a diferitelor aspecte experimentate in lucrarile de laborator: un protocol de rutare ipv4/ipv6 combinat cu rutare statica, redistribuiri de rute, NAT, DHCP etc, anumite restrictii implementate ca ACL, etc.
Pe bilete pot fi cerinte de la oricare lucrare, in orice combinatie; nu consideram ca anumite subiecte ar fi mai "usoare" decit altele (de exemplu, RIP simplu fata de RIP v6 sau BGP), intrucit conceptele de "usor" si "greu" sint relative. BGP este un protocol mult mai complex decit RIP, dar nu pe o topologie de 3 rutere, cu cerinte minimale! Cerintele vor fi dimensionate astfel incit timpul necesar de lucru sa fie aproximativ egal.
Se va folosi emulatorul GNS3. De aceea, sinteti incurajati sa va obisnuiti
cu detaliile de lucru ale acestuia, in special cu optiunile privind
salvarea
fisierului de retea si a fisierelor de
configurare.
Dupa ce salvati o configuratie, examinati fisierul .net pentru a vedea
linkurile catre fisierele de configurare .cfg, imaginea folosita, etc. Puteti
modifica acest fisier folosind un editor, pentru a salva/refolosi anumite
configuratii.
Sinteti responsabili cu salvatul periodic pentru a putea restaura rapid sesiunea in caz de probleme (se va acorda un timp suplimentar in cazul in care emulatorul "crapa", dar acesta va fi scurt - cca. 5 minute, corespunzator timpului de restaurare al unei topologii salvate corespunzator; nu se va extinde timpul doar pentru ca "ati uitat" sa salvati).
Aveti voie la test cu o foaie de comenzi (A4 dubla fata), scrisa de mina (nu la imprimanta sau xerox) in mod individual, care se preda o data cu lucrarea; aceasta din urma este o foaie semnata, pe care ati desenat topologia, ati scris adresele, mastile, ati calculat eventualele wildcard-masks pentru ACL etc. - tipic cam o pagina. Se foloseste pentru arhivare si pentru a vi se face punctajul pe ea, dar nu influenteaza nota; de notat, se noteaza ce e pe calculator, nu pe hirtie.
Pe foaia de comenzi puteti scrie oricite comenzi (cu parametrii pe care ii doriti, de exemplu "access-list NUMAR permit|deny PROTOCOL adr_sursa wildcard_sursa ... etc"), dar nu puteti scrie decit maxim 25 de cuvinte care nu sint comenzi/parametri cisco (explicatii suplimentare, de exemplu "ACL extins"). Foile de comenzi neconforme vor fi confiscate. In general pentru orice comanda/ parametru, semnificatia se afla folosind semnul "?" deci nici nu este nevoie sa scrieti explicatii extensive.
Nu sint permise nici un fel de alte materiale, accesul internet si nici mijloacele electronice de comunicatie si/sau stocare (USB disc, telefoane, PDA-uri, etc).
Atentie! Particularitatea oricarui test practic, cu documentatia la
dispozitie, inseamna ca se va puncta (dupa un barem) tot ce ati reusit sa
configurati practic in timpul alocat, si functioneaza; de obicei vom
face corectura cu comenzi "ping" si "show" pe configuratia
voastra.
Nu
incercati sa cereti puncte pentru ce nu ati configurat,
motivind ca ati scris
(sau mai rau, ca puteti scrie) pe foaie comenzile necesare. Ar fi
fost mai usor si pentru noi sa va dam testul integral pe hirtie, dar aceasta
modalitate de evaluare este total neserioasa, ca
finalizare a unui laborator
care a fost eminamente practic (si este neserioasa si in cazul acelor proiecte
si laboratoare de programare, facute in facultate, care se testeaza pe hirtie -
este o dovada de lene a cadrelor didactice respective, nu asa se face la o
facultate de inginerie serioasa).
Vom include in barem si un anumit punctaj (mai mic) pentru configurari partiale sau nefunctionale, dar nu pentru ce e scris pe foi! Aveti voie cu foaie de comenzi, deci nu are sens sa va punctam pentru copierea comenzilor de pe o foaie pe alta! De asemenea, "configurare partiala" nu inseamna sa scrieti niste comenzi de configurare cu parametri total gresiti (de exemplu, la BGP sa incurcati retelele cu vecinii, etc) - nu veti primi puncte pe configurari care nu au nici o sansa sa "mearga".
De aceea, pregatiti-va pentru test cu aceasta regula in minte: trebuie sa faceti si sa testati fiecare configuratie astfel incit sa mearga, dupa care veti trece la etapa urmatoare. Ce nu functioneaza trebuie reparat, aceasta abilitate de "troubleshooting" se considera esentiala la un inginer!