Documentatie pentru jurnalul de lucru

Site-urile vor fi gazduite pe matrix.elcom.pub.ro. Toate informațiile de acces sînt date mai jos, cu excepția datelor de acces (user, etc) care se comunică la laborator sau personal pe e-mail.

Puteti realiza site-ul folosind orice program care genereaza HTML, precum si direct cu un editor de text (eu editez site-ul ham.elcom direct pe server, prin ssh cu editorul de text din Midnight Commander; avantajul acestei metode e ca pot face modificări in site de pe orice calculator). Nu ofer suport pentru platforma Wordpress sau alte CMS; trebuie sa realizati un mic site tehnic cu un jurnal de lucru cu continut static, nu un blog cu vizitatori, comentarii, stiri, reclame etc. Nu mă interesează aspectul "artistic".

Transferul site-ului pe server

Transferul site-ului pe matrix se face cu orice program de transfer care suporta ssh/sftp: Filezilla, pscp, plug-in-ul de sftp din Windows Commander/ Total Commander, scp din linux, etc. Unele editoare HTML au optiunea de transfer automat al site-ului (upload) dar doar prin FTP; intrucît FTP nu este activ pe matrix, nu puteti folosi aceasta optiune; salvati site-ul si transferaţi-l prin ssh/sftp.
In programul de transfer, setaţi portul aşa cum este scris pe tabla din B210 (nu se lasă portul standard de ssh 22!).

Pentru ca site-ul sa fie vizibil din exterior, el trebuie sa se afle neaparat intr-un folder (director) numit public_html, aflat direct in home-ul dvs. Serverul de web nu are acces la alte foldere din home-ul dvs.

Presupunind ca numele dvs de utilizator este A78, site-ul va fi vizibil în orice browser la adresa (atentie la semnul "~") :

http://matrix.elcom.pub.ro/~A78

Atentie! daca directorul nu se numeste exact public_html, iar pagina principala index.htm sau index.html (sau index.php), siteul nu va fi vizibil! De asemenea, nu va functiona daca schimbati literele mici cu mari sau invers (atenţie de exemplu la numele pozelor; poza.JPG nu e totuna cu poza.jpg). Este recomandat să salvați pe PC-ul de acasă site-ul într-un folder public_html și să-l transferați cu tot cu folder.

Accesul la server prin ssh

Puteti accesa in mod direct contul cu orice client de ssh. Ce este ssh ? este o metoda de conectare la distanta de tip securizat, care permite să executaţi comenzi ca şi cînd aţi fi la tastatura serverului, şi oferă în plus servicii suplimentare, printre care transfer de fisiere. Un client de ssh des folosit pe Windows este putty (freeware, foarte mic, nu necesita instalare).

In general, nu aveti nevoie sa accesati contul pentru a da comenzi decît in putine cazuri, în cea mai mare parte a timpului doar transferaţi fişiere în cont.

Transferul softului pt. microcontroller pe server

Chiar inainte de predare, softul final va fi arhivat intr-un fisier .zip care sa contina directorul complet de lucru (fisierele .prj .c. .h .hex). Trebuie ca fiecare echipa sa-si poata descarca arhiva de pe site, pentru a-mi arata softul in ziua predarii - nu accept softul pe stick!!!, dar nimeni altcineva sa nu poata accesa arhiva. O metoda simpla de a face aceasta este:

Inapoi