Informaţii pentru studenţii la Proiectul 2

poze/img22.jpg poze/img106.jpg poze/img107.jpg poze/img09.jpg poze/img02.jpg poze/img11.jpg poze/img12.jpg
Noutati poze/img06.jpg poze/img14.jpg poze/img15.jpg poze/img18.jpg poze/img20.jpg
Cuprins:
Introducere
Documentaţie
Teme
Desfăşurare
Mod de notare
Jurnal de lucru
English version
FAQ
poze/img07.jpg poze/img21.jpg poze/img23.jpg poze/img24.jpg
poze/img19.jpg poze/img25.jpg poze/img01.jpg
poze/img26.jpg poze/img03.jpg
poze/img50.jpg poze/img04.jpg
poze/img51.jpg poze/img34.jpg poze/img32.jpg poze/img16.jpg poze/img52.jpg

Planificare Restanță P2 2023 M. Stanciu

Ce e comun și ce nu?

Documentaţie

Pagina cu documentaţie hard + soft


Teme

Toate temele se fac folosind microcontrollere Atmel AVR , programate in C, pe o placă de test furnizată de către facultate.

Lista de teme, varianta M. Stanciu, pt. 2023

Împărțirea pe echipe - rezultatele tragerii la sorți

Lucrul la proiect se face pe echipe de cîte 2 studenţi.

Pentru a fi echitabilă, distribuirea temelor se va face prin tragere la sorți astfel:

Studenţii cu diferenţă trebuie să vă înscrieți din nou, pentru a confirma că păstraţi aceeaşi echipă şi aceeaşi temă, în care caz pe formular scrieți PĂSTRARE, sau alegeți altă temă și/sau alt coechipier De asemenea, conturile pentru jurnale nu se păstrează de la un semestru la altul, de aceea veți avea un cont nou în funcție de noul nr. al echipei pe care îl primiți (îl vedeți în lista Google). Se echivalează la cerere etapele intermediare 1 și 2 din 2022. Nu se echivalează punctajele pe activități online din epoca Covidului !

Procurarea componentelor

Compilatoare

Se va folosi numai compilatorul de C Code Vision AVR (Windows) instalat în lab. Softul de test este scris pentru acest compilator. Puteţi descărca pentru a lucra acasă versiunea de evaluare de la www.hpinfotech.ro.

Folosirea altor compilatoare nu este permisă şi nu voi accepta predarea respectivelor proiecte.
Justificare: în primul rînd deoarece unii studenti au ales sa copieze de pe Internet alte proiecte similare, scrise pentru compilatorul avr-gcc sau arduino (cele mai multe exemple de pe net folosesc aceste compilatoare) deci în acest caz va trebui măcar să depuneți efortul minim de a adapta softul, şi în al doilea rînd pentru că şi în industrie, un angajat va trebui să folosească resursele puse la dispoziţie de companie, nu cele alese de el, şi deci este un avantaj să aveţi mobilitate în folosirea a mai mult de un compilator.
Este ok sa vă inspiraţi din proiecte deja existente, dar codul vostru trebuie să se compileze fără erori pe compilatorul instalat în lab - verificaţi înainte să predaţi! (warning-urile sînt permise, dar este recomandabil să le rezolvaţi).
Vă dau sursa completă a softului de test tocmai pentru a vedea particularitățile acestui compilator, inclusiv cum se face un proiect compus din mai multe fişiere; oricum, dacă nu folosiţi vreo bibliotecă specială, diferenţele dintre compilatoare (şi deci modificările în soft) sînt foarte mici la un cod de complexitatea cerută la acest proiect.

De ce CVAVR?


Desfășurare

1) Realizare PCB de către studenți - opțională, pentru obținerea de puncte bonus și/sau a certificatului industrial IPC; detalii și reguli de realizare și predare

2) Ca la orice proiect demn de acest nume, este necesar un timp de lucru individual suplimentar faţă de cele 7 şedinţe de 2 ore din orar. Datorită problemelor care apar si a bug-urilor, acest timp va fi, probabil, semnificativ mai mare decît cel estimat, ceea ce se intimpla si in proiectele din "real world". Pentru acces la scule și echipamente, studenții pot (și sînt incurajati) să intre in laborator și în afara intervalelor din orar.

Accesul in laborator in afara orelor prevazute se face folosind codul de acces personal. Puteţi rămîne în lab oricît de mult, inclusiv noaptea, ultimul student care pleacă trebuie:


Mod de notare

Etapa Puncte Termen Descriere
1 7 săpt. 5-6 Citirea pe osciloscop și explicarea biţilor care compun un caracter trimis/ recepționat de către softul de test (nemodificat) care foloseste portul serial
  • se va transmite continuu un caracter (țineți o tastă apăsată în terminal)
  • se vor vizualiza cei 10 biți corespunzători (vezi documentație - partea comună) pe pinii 14 sau 15, se vor identifica bitul de start și stop
  • se va verifica corespondența între cei 8 biți de date citiți și codul ASCII al caracterului (sau al caracterului+1)
Exemplu pt. caracterele CR,LF (ASCII 13 și 10) - deci 20 biți în loc de 10.
2 15 săpt 7-10 Cerințe
- 10 predarea proiectului Calitatea lipiturilor și aspectul general al plăcii. Se vor verifica aspectele de aici
- 20 vezi secțiunea jurnal conţinutul, calitatea si periodicitatea publicarii jurnalului de lucru, la termenele prezentate în secțiunea "Jurnal de lucru". Detalii:
  • 5p prima verificare
  • 5p a doua verificare
  • 10p verificarea din ziua predării.
- 25 Predarea proiectului Demonstrarea funcționării proiectului - inclusiv faptul că softul se compilează fără erori (warning-urile sînt permise). Este eliminatoriu să aveți propriul soft, fie și incomplet, în caz contrar nu se face suma și nu puteți promova.
- 25 Predarea proiectului Răspunsuri la întrebări - eliminatoriu; acestea din urmă vor fi individuale, nu per echipă. Puteţi fi intrebați din orice detaliu tehnic care apare in proiectul dvs; hard: la ce serveste cutare componenta, de ce s-a conectat intr-un anumit mod, etc; soft: la ce folositi o anumită variabilă, ce face o anumită funcţie sau linie de program, unde anume in program se trateaza o anumita situaţie etc; voi insista pe acele aspecte adăugate de voi, tocmai pentru a-mi demonstra că ştiţi ce aţi făcut în propriul proiect.
Fiecare membru trebuie sa cunoască integral proiectul, intrucît nu este un proiect de intindere mare. Nu veniti cu varianta "colegul a facut proiectul iar eu am scris documentatia si am cumparat piesele, pizza si berea, pentru ca el sa poata lucra optim - nu primesc puncte pentru asta?"

Daca preluati sectiuni de cod sau porțiuni de scheme de pe net sau din alte surse, trebuie in continuare sa puteti raspunde la intrebari de detaliu si din sectiunile respective. In caz contrar, proiectul va fi considerat copiat, si nu veti promova.

Exceptie: librăriile de sine stătătoare, fără legătură directă cu tema proiectului (de exemplu functiile getchar(), putchar() incluse in softul de test, generate automat de către Code Wizard, sau funcții pentru controlul unui LCD grafic, al unui SD-card, etc) pot fi folosite fara a primi intrebari din ele.

Atenție! Cine nu știe sa raspundă la întrebări de bază nu va promova, indiferent de punctajul acumulat pe parcurs - nu se va face suma! Chiar dacă lipirea plăcuței si realizarea documentaţiei reprezintă destulă muncă, este inacceptabil pentru un inginer sa facă aceste activităţi în mod mecanic, fără a le înțelege. La fabrică, lipirea plăcilor dupa specificaţii date este treabă de muncitor sau de robot.

- 15 (bonus) Realizarea propriului PCB. În acest an nu asigurăm producția acestuia, trebuie să-l produceți singur la o fabrică la alegere (China, Bulgaria, etc)

Etapele 1-2 din tabel trebuie realizate obligatoriu pînă la termenul anunțat. În săptămînile ulterioare, precum şi în sesiune sau restanţe nu se mai acordă aceste puncte!

În şedinţa finală de predare trebuie sa imi arătaţi:


Jurnal de lucru

Documentația se realizează sub forma unui jurnal electronic cu actualizare periodică. Acesta înlocuiește documentația scrisă pe care o predați la alte proiecte. Jurnalul va fi actualizat de voi și controlat de mine în vederea notării, la termenele limită specificate mai jos pentru prima verificare / a doua verificare / verificarea finală din ziua predării.

Jurnalul se va realiza in format de pagină web si se va publica pe un site realizat pe serverul matrix.elcom.pub.ro ( detalii de acces și de încărcare a paginii găsiți aici). Nu voi nota aspectul "artistic" al paginii și nu sînteți incurajați să puneți animații flash si alte briz-briz-uri. Site-ul trebuie sa contina o descriere tehnică, inginerească, şi sa fie clar împărțit pe secţiuni.

Secţiuni:


Rezultate

Rezultate P2 2023

Rezultate P2 2022

Rezultate P2 2021

Rezultate P2+APP2 2019-2020

Rezultate P2+APP2 2018-2019

Rezultate P2+APP2 2017-2018

Rezultate P2 2017

Rezultate P3 2016

Rezultate P2 2016

Rezultate P3 2015

Rezultate P2 2015

Rezultate P3 2014

M. Stanciu - contact

Inapoi