![]() |
![]() |
|||||
![]() |
||||||
Cuprins:
Introducere Documentaţie Teme Desfăşurare Jurnal de lucru Notare P2 și APP2 English version FAQ |
||||||
Secțiunea cu Documentația tehnică de pe acest site se aplică
tuturor studenților anului 3, indiferent de serie, de la Proiect 2
varianta implicită.
Coordonatorul P2 este M. Stanciu.
Toate celelalte: lista temelor, regulile, deadline-urile și modul de notare diferă între
titularii P2-V1, pe acest site fiind cele care se aplică DOAR
grupelor care mă au titular pe mine - M. Stanciu
Noutăți 2021:
În acest an universitar nu trebuie să vă înscrieți la vreo variantă de proiect sau titular înainte de începerea semestrului.
Cu excepția celor care s-au înscris în mod voluntar (și au fost acceptați) la varianta de proiect coordonată de prof. C. Burileanu,
toți ceilalți studenți vor fi alocați unui cadru didactic în funcție de grupa în care se află, așa cum se întîmplă la orice
altă materie.
Cadrele didactice și modul de contact al acestora se vor afișa în orar.
|
Introducere
[1] Valoarea unui program universitar în domeniul ingineriei este proporțională
cu efortul depus de către student în cadrul acestuia.
[2] Hîrtia suportă orice.
Motto-ul acestei discipline este [1]. Oricît de simplă sau complicată este teoria asociată unui domeniu ingineresc, implementarea practică ridică probleme suplimentare numeroase, care fac ca timpul necesar realizării integrale a unui proiect sa depăşească semnificativ timpul estimat (chiar cu mai mult de 100%). De aceea, eu pun accentul pe realizarea practică, urmărind familiarizarea studentilor cu aspectele specifice construirii, testării si depanării unui prototip, precum şi dobîndirea experienţei inerente depăşirii problemelor care apar.
Proiectul 2 este un proiect integrator care necesită cunoștințe anterioare de programare în C (pentru PC, nu pentru uC; chestiunile specifice uC sînt în documentaţia de pe acest site), algoritmi, noţiuni de arhitectura microprocesoarelor, microcontrollere, și cunostinţe de bază de electronică analogică și digitală.
Documentaţie
Pagina cu documentaţie hard + soft
Teme
Toate temele se fac folosind microcontrollere Atmel AVR , programate in C, pe o placă de test furnizată de către facultate.
Lucrul la proiect se face pe echipe de cîte 1-2 studenţi.
Pentru a fi echitabilă, distribuirea temelor se va face prin tragere la sorți astfel:
Procurarea componentelor
Am în lab cîteva convertoare pt. teste. Convertorul este necesar pentru programarea folosind bootloader-ul și comunicația cu placa. Puteți cumpăra OPTIONAL și acest programator USBASP împreună cu Adaptorul AVR ISP de la 6 la 10 pini
Important! Folosirea programatorului nu este necesară, și dacă îl folosiți măcar o dată, el va șterge bootloader-ul pe care vi l-am pre-încărcat în Flash, după care deci nu mai puteți încărca cu Bootloader-ul și PC-loaderul !
Compilatoare
Se va folosi numai compilatorul de C Code Vision AVR (Windows) instalat în lab. Softul de test este scris pentru acest compilator. Puteţi descărca pentru a lucra acasă versiunea de evaluare de la www.hpinfotech.ro (sau de aici)
Folosirea altor compilatoare nu este permisă
şi nu voi accepta predarea respectivelor proiecte.
Justificare: în primul rînd deoarece unii studenti au ales sa copieze de pe
Internet alte proiecte similare, scrise pentru compilatorul avr-gcc sau arduino
(cele mai multe exemple de pe net folosesc aceste compilatoare) deci în acest
caz va trebui măcar să depuneți efortul minim de a adapta softul, şi în al
doilea rînd pentru că şi în industrie, un angajat va trebui să folosească resursele
puse la dispoziţie de companie, nu cele alese de el, şi deci este un avantaj
să aveţi mobilitate în folosirea a mai mult de un compilator.
Este ok sa vă inspiraţi din proiecte deja existente, dar
codul vostru trebuie să se compileze fără erori
pe compilatorul instalat în lab - verificaţi înainte să predaţi! (warning-urile
sînt permise, dar este recomandabil să le rezolvaţi).
Vă dau sursa completă a softului de test tocmai pentru a vedea
particularitățile acestui compilator, inclusiv cum se face un proiect compus
din mai multe fişiere; oricum, dacă nu folosiţi vreo bibliotecă
specială, diferenţele dintre compilatoare (şi deci modificările în soft)
sînt foarte mici la un cod de complexitatea cerută la acest proiect.
De ce CVAVR?
Desfășurare
1) Realizare PCB de către studenți - opțională, pentru obținerea de puncte bonus și/sau a certificatului industrial IPC; detalii și reguli de realizare și predare
2) Ca la orice proiect demn de acest nume, este necesar un timp de lucru individual suplimentar faţă de cele 7 şedinţe de 2 ore din orar. Datorită problemelor care apar si a bug-urilor, acest timp va fi, probabil, semnificativ mai mare decît cel estimat, ceea ce se intimpla si in proiectele din "real world". Pentru acces la scule și echipamente, studenții pot (și sînt incurajati) să intre in laborator și în afara intervalelor din orar.
Accesul in laborator in afara orelor prevazute se face folosind codul de acces personal. Puteţi rămîne în lab oricît de mult, inclusiv noaptea, ultimul student care pleacă trebuie:
Jurnal de lucru
Documentația se realizează sub forma unui jurnal electronic cu actualizare periodică. Acesta înlocuiește documentația scrisă pe care o predați la alte proiecte. Jurnalul va fi actualizat de voi și controlat de mine în vederea notării, la termenele limită specificate mai jos pentru prima verificare / a doua verificare / verificarea finală din ziua predării.
Jurnalul se va realiza in format de pagină web si se va publica pe un site realizat pe serverul matrix.elcom.pub.ro ( detalii de acces și de încărcare a paginii găsiți aici). Nu voi nota aspectul "artistic" al paginii și nu sînteți incurajați să puneți animații flash si alte briz-briz-uri. Site-ul trebuie sa contina o descriere tehnică, inginerească, şi sa fie clar împărțit pe secţiuni.
Secţiuni:
Prima verificare pentru P2:
duminică, săptămîna 6 (29.3.2020), ora 23:59.
A doua verificare P2:
duminică, săptămîna 12, ora 23:59
Verificare finală P2:
la predarea proiectului
Notare Proiect 2/ APP2
A) Notare Activitate Pregătire Proiect 2 - semestrul 1
Notarea APP2 se face cu Admis/Respins.
Pentru calificativul Admis fiecare student trebuie:
Studenții care nu îndeplinesc aceste condiții minime în semestrul 1 vor fi respinși la APP2; ei pot continua proiectul 2 în sem. 2 și pot primi nota maximă la P2.
B) Notare Proiect 2 - semestrul 2
În şedinţa finală de predare trebuie sa imi arătaţi:
Notarea se face pe echipe, dar pot apare diferenţe între notele membrilor
echipei, în functie de răspunsurile la întrebări.
Cele 100 puncte se distribuie astfel:
(1) 10p, doar pînă în săpt. 10 citirea pe osciloscop si explicarea biţilor care compun un caracter trimis/ receptionat de catre programul de test care foloseste portul serial
(2) 10p, doar pînă în săpt. 10 demonstrarea funcţionării pe plăcuţa proprie a fiecărei echipe a următoarelor modificări, care trebuie realizate în softul de test şi acesta trebuie încărcat folosind PC-loaderul:
(3) 10p calitatea realizarii lipiturilor, precum si aspectul placii. Se vor verifica aspectele pe care le-am tot semnalat, în special cele din documentul acesta
(4) 20p conţinutul, calitatea si periodicitatea publicarii jurnalului de lucru, la termenele prezentare anterior, inclusiv transferul arhivei conținînd codul sursă. Detalii: 5p prima verificare, 5p a doua verificare, 10p verificarea din ziua predării.
(5) 25p demonstrarea funcționării proiectului - inclusiv faptul că softul se compilează fără erori (warning-urile sînt permise). Este eliminatoriu să aveți propriul soft, fie și incomplet, în caz contrar nu se face suma și nu puteți promova.
(6) 25p raspunsuri la întrebări; acestea din urma
vor fi individuale, fiecare membru al echipei
primind nota finală în funcţie de răspunsurile sale. Puteţi fi intrebați din orice detaliu
tehnic care apare in proiectul dvs, indiferent daca provine din codul/schemele
mele sau este contribuţia voastra (hard: la ce serveste cutare componenta,
de ce s-a conectat intr-un anumit mod, etc; soft: la ce folositi o anumită
variabilă, ce face o anumită funcţie sau linie de program, unde anume in program
se trateaza o anumita situaţie etc; voi insista pe acele aspecte adăugate de
voi, tocmai pentru a-mi demonstra că ştiţi ce aţi făcut în propriul proiect).
Fiecare membru trebuie sa cunoască integral
proiectul, intrucît nu este un proiect de intindere mare.
Nu veniti cu varianta "colegul a facut proiectul
iar eu am scris documentatia si am cumparat piesele, pizza si berea, pentru ca
el sa poata lucra optim - nu primesc puncte pentru asta?"
Daca preluati sectiuni de cod sau porțiuni de scheme de pe net sau din alte surse, trebuie in continuare sa puteti raspunde la intrebari de detaliu si din sectiunile respective. In caz contrar, proiectul va fi considerat copiat, si nu veti promova.
Exceptie: librăriile de sine stătătoare, fără legătură directă cu tema proiectului (de exemplu functiile getchar(), putchar() incluse in softul de test, generate automat de către Code Wizard, sau funcții pentru controlul unui LCD grafic, al unui SD-card, etc) pot fi folosite fara a primi intrebari din ele.
Atenție! Cine nu știe sa raspundă la întrebări de bază nu va promova, indiferent de punctajul acumulat pe parcurs - nu se va face suma! Chiar dacă lipirea plăcuței si realizarea documentaţiei reprezintă destulă muncă, este inacceptabil pentru un inginer sa facă aceste activităţi în mod mecanic, fără a le înțelege. La fabrică, lipirea plăcilor dupa specificaţii date este treabă de muncitor sau de robot.
Pentru studenţii cu diferenţă
Trebuie să veniţi la începutul semestrului pentru a vă înscrie din nou, pentru a confirma că păstraţi aceeaşi echipă şi aceeaşi temă sau alegeți alta, etc. De asemenea, conturile pentru jurnale nu se păstrează de la un semestru la altul, de aceea trebuie să-mi cereţi un cont nou. Studenţii care se mută la alt profesor şi au o placă de anul trecut sînt obligaţi să-mi restituie placa. Puteți veni în oricare semestru, indiferent că e proiect 2 sau 3, doar că nota la secretariat se poate trece doar în sesiunea "oficială". Notarea se va face după regulile anului curent, care pot să difere față de anul cînd ați avut prima dată proiectul.
Rezultate
M. Stanciu - contact